04
joulu

Mikä on minun roolini tässä kokonaisuudessa? – monialaista yhteistyötä mutustelemassa

Anna Lehtonen

“Heitän kiviä veteen. Voinko tietää, mihin vaikutan, mihin aallot osuvat? Mikä on minun roolini tässä kokonaisuudessa?”

Ajatus ja kuva ovat Ilmasto.nyt kurssille tehdyltä Ilmastonmuutos ja ihmisyys –videolta. “Taidevideon” tarkoituksena oli täydentää kurssin luonnon-, ympäristö ja insinööritieteellisiä sisältöjä taiteellisella puheenvuorolla ja ihmisyyteen ja ilmastonmuutokseen liittyvillä kysymyksillä.

Ilmasto.nyt kurssi toteutettiin monilaisessa tiimissä, jossa oli mukana ilmakehätieteen, metsätieteen, ympäristötieteen, insinööritieteen, kasvatustieteen edustajia sekä kuvataiteilija, ja tanssija ja teatteri-ilmaisunohjaaja sekä Metropolia-ammattikorkeakoulun insinööriopiskelijoita.

Monialainen yhteistyö Ilmasto.nyt porukalla oli hyvin antoisaa, muttei mutkatonta. Yhteisen tavoitteen, vision tekemiseen käytettiin paljon aikaa, mikä saattoi olla turhauttavaa. Yhteisen päämäärän hiominen ja siihen palaaminen suunnitteluprosessin aikana oli kuitenkin hyvin tärkeää ja välttämätöntä.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa ja kestävän yhteiskunnan rakentamisessa ”tarvitaan aitoa monialaisuutta, poikkeavia näkökulmia, erilaisten ihmisten eriävien mielipiteiden ja kritiikin kestämistä, yrityksiä ymmärtää eri tavalla ajattelevia ihmisiä.”

Monialainen yhteistyö haastoi totutun toimenkuvan, oman roolin, asiantuntijuuden ja edellytti astumista tuntemattomaan, jopa omalle epämukavuusalueelle.

Sirene monialaisena verkostona antaa paljon mahdollisuuksia monialaiselle yhteistyölle. Osana verkostoa voi tuntea olevansa osa suurempaa kokonaisuutta ja olla siihen yhteydessä.

Ilmastonmuutos ja ihmisyys -videolla esitetään kysymyksiä, jotka ovat relevantteja myös Sirenen parissa tehtävän tutkimusta suunnitellessa.

”Mikä on tiedon merkitys? Kuka valitsee, mitä tietoa nyt tarvitaan ja miten tietoa käytetään? Luodaanko tiedon avulla sellaista maailmaa, jota nyt tarvitsisimme?”

Olisi hienoa, jos voisimme myös kommunikoida laajemmalle yleisölle erilaisin keinoin ja tehdä monialaista yhteistyötä taiteilijoiden ja tutkijoiden kesken. Draamakasvattajana minua kiinnostaa ympäristö- ja kestävyyskasvatuksen tutkimuksen dramatisoiminen. Ilmasto.nyt kurssilla sain olla mukana käsikirjoittamassa Johdanto– ja Ilmastonmuutos ja ihmisyys –videoiden käsikirjoittamisessa ja se oli inspiroivaa. Toimin vastaavassa roolissa hyvin mielelläni jatkossakin.

Uskallanko astua näyttämölle ja ottaa tilaa?”

”Jokainen on vaikuttaja ja lava on vapaa!”

Ilmastonmuutos ja ihmisyys-videon käsikirjoitus Anna Lehtonen ja Krista Petäjäjärvi, ohjaus Sampo Kerola, kuvaus Pekka Virtanen. Tekijätiimin jäseniä on mukana Sirenessä.

Anna Lehtonen tekee väitöskirjaa luovasta ja ryhmälähtöisestä ilmastokasvatuksesta Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitokselle. Tällä hetkellä hän työskentelee luokanopettajana Espoossa.

1 Response

  1. Lili-Ann Wolff

    Esität tärkeät kysymykset, Anna! Meidän kannattaisi todella niiin kuin sanotkin miettiä niitä ja keskustella niistä myös oman piirimme ulkopuolella.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...