14
joulu

Ihminen ihmeiden tekijänä

Arto Salonen

Tuplasimme elinaikaodotteemme sadassa vuodessa. Ulotimme terveyspalvelut ja itsensä kehittämismahdollisuudet miltei kaikkien ihmisten saataville. Ja pysäytimme väistämättömältä näyttävän otsonikerroksen ohenemisen, joka uhkasi kaikkea elämää planeetallamme.

Ihmisen täyden potentiaalin hyödyntämistä tarvitaan edelleen. Ilmastonmuutos on väistämättömiltä näyttävistä kehityskuluista vakavin. Se uhkaa turmella elämänmahdollisuuksia peruuttamattomasti. Mutta ilmastonmuutos on mahdollista pysäyttää, sillä se johtuu pääasiassa meidän ihmisten itsemme toiminnasta.

Onnistuuko ilmastonmuutoksen pysäyttäminen sivistyskäsitystä uudistamalla? Onko mahdollista yhdistää oma etu ja yhteinen paras? Parasta on jos ilmastonmuutos pysähtyy samoilla keinoilla, joilla kokemus elämän täyteydestä parantuu ja elämänpolte lisääntyy. Väitän, että se on mahdollista. Näin se käy:

  1. Tunnista minkä verran materiaalista hyvää riittää. Olemme oppineet, että riittävästi on vähän enemmän. Tällöin tyytyväinen kansalainen, joka tietää, minkä verran hänelle riittää, asettuu tulpaksi muutokselle, jota kutsumme kehitykseksi. Mutta keskivertosuomalaisella on jo käytettävissään 10 000 hyödykettä, joista jokainen valmistetaan luonnosta otetuista raaka-aineista energian avulla. Materiaalinen yltäkylläisyys on alkanut tukahduttaa elämänpaloa. Tunnista mitä loppujen lopuksi tarvitset enemmän ja mitä vähemmän hyvän elämän elämiseksi? Ja ala muuttaa ajatteluasi teoiksi saman tien.
  2. Satsaa sosiaaliseen vaurauteen ja liitä itsesi osaksi jotakin itseäsi suurempaa. Aineettomat asiat voivat lisääntyä loputtomasti. Äärettömyys on mahdollisuuksia täynnä. Aineettomista asioista keskeisin on ihmisten toisilleen luovuttama voima. Mitä jos kannustamme toisissamme olevat erinomaisuudet esiin. Ihmisissä olevien erinomaisuuksien tunnistaminen ja käyttöönotto lisää elämänpaloa, joka kannattelee meitä materiaalisen vaurauden tuomaa turvaa enemmän. Ehdoitta hyväksytyksi tuleminen vähentää materiaalisten asioiden merkitystä elämässä. Arvokkaaksi ihmiseksi itsensä kokeva saa ihmeitä aikaan, sillä se tekee elämästä haluttavaa. Se kannustaa kasvamaan oman elämän tekijäksi.
  3. Lisää systeemiymmärrystä. Se on kykyä nähdä yhtä aikaa tuoli huoneessa, huone talossa, talo kaupungissa ja kaupunki maailmassa. Järjestelmäajattelua kehittämällä paljastuvat väistämättömät riippuvuudet, joiden varaan ihmisen olemassaolo rakentuu. Elämä on itsessään arvokasta. Ihmistä ei voi olla olemassa ilman elinvoimaista luontoa. Talous perustuu luonnonvarojen hyödyntämiseen ja ihmisen panoksiin. Taloudella on vain välineellistä arvoa ihmiselle.
  4. Omaksu viikko viikolta vastuullisempi maailmasuhde. Jokapäiväinen elämä kytkeytyy osaksi meistä fyysisesti kaukana olevien ihmisten elämään. Kaakao kasvaa kaukomailla ja kännykän metalleja ei louhita Talvivaarasta. Oikeudenmukaisuusyhteisön laajentaminen oman elämän vaikutusten kokoiseksi pitää yllä hyvän tulevaisuuden toivoa. Se kattaa inhimillisen ja ei-inhimillisen – elollisen ja elottoman. Sovella järjestelmäajattelua omaan arkeesi. Hyväksy asioiden keskeneräisyys priorisoimalla oikeaa suuntaa vauhdin kustannuksella.

Ihmisenä oleminen kiteytyy merkitykseen. Sivistynyt ihminen tavoittaa elämää, jossa tarkoituksettomuuden kokemukset väistyvät. Oma ajattelu ja teot saatetaan palvelemaan arvokasta tarkoitusta. Hyvän elämän salaisuus on tämän hetken merkityksen voimistamisessa. Se vapauttaa ihmisen täyden potentiaalin.

Lisää aiheesta:

  • Salonen, A. & M. Bardy (2015). Ekososiaalinen sivistys herättää luottamusta tulevaisuuteen. Aikuiskasvatus 35(1), 4–15.
  • Salonen, A. & J. Konkka (2015). An ecosocial approach to well-being: a solution to the wicked problems in the era of Anthropocene. Foro de Educación 13(19), 19–34.
  • Salonen, A. & S. Rouhinen (2015). Vastuullinen maailmasuhde – tulevaisuuden toivoa säilyttävän kulttuurievoluution suunnannäyttäjä. Tiedepolitiikka 40(3), 7–16.

Arto Salonen on  kestävän hyvinvoinnin asiantuntija, kasvatustieteen tohtori ja Helsingin yliopiston dosentti. http://artosalonen.com/

Kuva: Arto Marttinen, unsplash.com

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...