17
huhti

Ilmastopaneeli ilmastokasvatusta edistämässä

Ilkka Ratinen

Suomen Ilmastopaneelille on ilmastolaissa määrätty tehtävä. Ilmastopaneeli toimii ja lausuu tieteen ja politiikan välissä ja sen tarkoituksena on auttaa päättäjiä tekemään ilmastotoimia, jotka ovat tieteellisesti perusteltuja. Pääasiallisen tehtävä on tehdä synteesejä olemassa olevan tieteellisen tiedon pohjalta ja antaa lausuntoja ilmastoa koskevista politiikkaohjelmista.

Olen ollut mukana Ilmastopaneelissa vuoden 2016 alusta. Alussa tiedon määrä hämmästytti, vaikka olen seurannut ilmastonmuutosta koskevaa keskustelua yli 20 vuotta. Erityisesti se kiinnitti huomion, että tieteellistä johtopäätöksistä voidaan tehdä varsin erilaiset poliittiset suositukset. Olen miettinyt, että jos ilmastopolitiikka on Suomessa hankalaa, niin mitä se on kehittyvissä maissa, jotka pyrkivät kaiken keinoin lisäämään hyvinvointia. Uskon, että jos hyvinvoinnin lisäys voidaan tehdä kestävästi ja välttämällä meidän länsimaalaisten virheet, merkittävä maapallon keskilämpötilan nousu voidaan ehkäistä.

Olen mukana kolmessa Ilmastopaneelin hankkeessa. Metsähankkeessa olemme suuren asiantuntijajoukon avulla pyrkineet luomaan Suomeen ilmastollisesti kestävää metsätaloutta. Ilmaston kannalta oleellista on huolehtia, että metsien hiilinielu pysyisi positiivisena ja että metsän hiilivarasto olisi mahdollisimman suuri. Lisäisi pitäisi varmistaa, että metsien lopputuotteissa hiili pysyisi mahdollisimman pitkään varastoituneena. Osallistamishankkeessa meidän tehtävä on selvittää asiantuntijoiden avustuksella erilaisten ilmastotoimien terveys- ja hyvinvointivaikutuksia sekä kansalaisten, kuntien ja yritysten mahdollisuuksia osallistua ilmastotyöhön. KAISU-hankkeessa tarkoitus on kriittisesti arvioida KAISU:n keskeisten toimenpiteiden riittävyyttä sekä niiden taloudellista arviointia ja sosiaalista hyväksyttävyyttä ja kansalaisten osallistumista.

Näiden hankkeiden lisäksi minulla on unelma. Ilmastokasvatus 2.0 hanke. Edellisessä paneelissa oli Hannele Cantellin vetämä ilmastokasvatushanke, jossa selvisi, että ilmastokasvatukselle on tarve niin opetussuunnitelmissa kuin käytännön opetuksessa. Paljon on jo tapahtunut muun muassa Pinja Siparin kokoaman Open ilmasto-oppaan myötä. Tällä hetkellä suunnittelen kahta tutkimushanketta varsinaisen ilmastokasvatushankkeen tueksi. Tarkoitus on kartoittaa Sirpa Kärkkäisen ja Anu Hartikainen-Ahian kanssa maantieteen yo-kokelaiden ilmastonmuutososaamista sekä tehdä yhdessä Jouni Vettenrannan kanssa spatiaalinen analyysi oppilaiden ilmastonmuutososaamisesta PISA 2015 tulosten pohjalta. Näiden tutkimusten avulla saamme selville, että mitä tietoa tarvitaan ja minne lisäkoulutus on kannattaa keskittää. Jos unelmani menee läpi, tulen kokoamaan asiantuntijajoukon, jonka avulla ilmastokasvatusta voidaan Suomessa kehittää eteenpäin. Olkaa kuulolla.

Lisätietoja: http://www.ilmastopaneeli.fi/

Dosentti, FT, KT, Ilkka Ratinen toimii Jyväskylän yliopistossa luonnontieteen pedagogiikan ja opettajankoulutuksen lehtori

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...