05
loka

Huono kartta – hyvä kartta: eväitä maantieteen vaikuttavaan opetukseen

Virpi Hirvensalo, Tua Nylén & Petteri Muukkonen

Kestävyys- ja ympäristöaiheissa – niin kuin muissakin oppiaineissa ja aiheissa – objektiivisen ja luotettavan tiedon ja informaation välittäminen on tärkeää Ja disinformaatiota ja tiedolla vääristämistä ilmenee tahattomasti tai tahallisesti. Samaan tapaan tarkoituksella tai tarkoituksetta huonosti toteutetut kartat, jotka ovat keskeinen osa maantieteen opetusta ja oppimista, välittävät lukijalle väärää tietoa tai vääriä mielikuvia siinä missä virheelliset tekstitkin. Niin karttojen tuottaminen kuin lukeminenkin vaativat harjoittelua. Kriittistä näkökulmaa tarvitaan, jotta viesti välittyy oikeana kartan laatijalta lukijalle.

Esimerkkinä huonosti toteutetusta kartasta on Twitterissä vuonna 2019 jaettu karttaesitys Australian tulipaloista. Siinä tulipaloja kuvaavien symbolien koon valinta on epäonnistunut. Lopputuloksena kartta antaa väärän käsityksen tulipalojen laajuudesta – ikään kuin lähes puolet Australian pinta-alasta olisi tulipalojen vallassa! Saat kartan näkyviin napauttamalla Twitterin linkkiä alla.

Tänään kansainvälisenä lukutaitopäivänä 8.9. kriittisen geomedialukutaidon tiimimme muistuttaa hyvän kartan elementeistä. Niiden kertaaminen auttaa kartan laatijaa välittämään oikeaa tietoa ja välttämään harhaanjohtavaa karttaviestintää. Karttaelementtien tunteminen helpottaa myös vastaantulevien karttojen kriittistä lukemista.

Hyvän kartan elementit.

Jos olet kiinnostunut kuulemaan yleisemmin siitä, miten nuorten kriittisen lukemisen taitoja tuetaan Critical-hankkeessa, käy katsomassa kansainvälisen lukutaitopäivän webinaarin (8.9.2021) videotallenteet Strategisen tutkimuksen neuvoston verkkosivulla.

Kirjoittajat Virpi Hirvensalo ja Tua Nylén toimivat tutkijoina CRITICAL-hankkeen maantieteen ja geomedian tiimissä ja osahankkeessa Helsingin yliopistossa geotieteiden ja maantieteen osastolla. Petteri Muukkonen on muokannut tätä blogikirjoitusta, joka on julkaistu aiemmin Kartta.Nyt 2.0 -sivustolla 7.9.2021. Muukkonen johtaa tätä tutkimustiimiä ja toimii osahankkeen vastuututkijana.

Kuva hyvän kartan elementeistä on laatinut Tua Nylén.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...