03
helmi

Toivolla on väliä, korostaa Suomessa vieraileva Elin Kelsey

Pohjois-Amerikassa asuva Elin Kelsey on monipuolinen ympäristötoimija. Hän on toiminut pitkään ympäristökasvatuksen parissa ja kehittänyt vaikutusvaltaisia ympäristöviestinnän hankkeita, kuten OceanOptimism-sivuston, jossa jaetaan hyviä uutisia mertensuojeluun liittyen. Kelsey on julkaissut monia suosittuja lastenkirjoja englanniksi ja nämä teokset käsittelevät monipuolisesti luontosuhdetta. Nyt Kelsey saapuu Suomeen kahdeksi kuukaudeksi Koneen Säätiön residenssiin, kutsujana ilmasto-ja ympäristöviestintätieteen yhdistys ILVIES.

Vaikeat tunteet tulee kohdata

Itse tutustuin Kelseyn tuotantoon aluksi hänen ympäristökasvatus-tutkimuksiensa kautta. Kun aloitin 2010-alussa perehtymistä tunteiden rooliin ympäristökasvatuksessa, Kelseyn artikkelit olivat tärkeitä lähteitä. Kelsey on esimerkiksi Maria Ojalan ja David Hicksin kanssa ollut edelläkävijä sen suhteen, että ympäristökasvatuksessa tulisi huomioida sekä vaikeita että positiivisia tunteita.

Viime vuosina Kelsey on korostanut esimerkiksi sitä, että ympäristöasioiden kanssa työskentelevien henkilöiden tulisi riittävästi huolehtia henkisestä hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan. Myös tämä teema on liittänyt yhteen oman tutkimustyöni ja Kelseyn toiminnan. Kelsey on kirjoittanut esimerkiksi Kanadan ympäristökasvatuksen tutkimuksen journaalissa siitä, kuinka muilla aloilla toimivilla henkilöillä on usein koulutusta vaikeiden tunteiden käsittelyyn ja tätä tulisi kehittää myös ympäristökasvatuksessa.

Elin Kelsey

Elin Kelsey

Lisää huomiota hyviin uutisiin

Kelsey on pitkään puhunut medialukutaidon ja mediakasvatuksen tarpeesta ympäristökysymysten suhteen. Hän kehottaa toki ottamaan huonot uutiset todesta, mutta muistuttaa tasapainon tärkeydestä. Uutisvirta keskittyy usein huonoihin uutisiin ja tarvitaan tietoista huomiota hyviin uutisiin sekä ratkaisuyrityksiin. Itse olen puhunut saman asian puolesta esimerkiksi käsitteen ”kahden tason näkökyky” kautta: tarvitaan katseen tarkennusta sekä hyvään että huonoon (ks. artikkeli Ainedidaktiikka-lehdessä). Kelsey on ollut mukana kehittämässä monia ratkaisukeskeisen journalismin hankkeita.

Toivon puolustuspuhe

Kelseyn uusin kirja, Hope matters (2020), on toivon puolustuspuhe. Kelsey tasapainoilee uhkakuvien ja mahdollisuuksien välissä. Hän tuo esiin sekä esimerkkejä vaikeiden tunteiden kohtaamisesta että ”evidenssipohjaisen toivon” esimerkkejä. Omassa työssäni painotan hivenen enemmän surun kohtaamista kuin Kelsey, mutta päälinjassa on paljon samaa. Fatalismin sijaan on olennaisen tärkeää nähdä mahdollisuuksia, joiden kautta voimme edistää merkityksellisempää elämää, olivat olosuhteet sitten minkälaiset tahansa.

Webinaareja ja kohtaamisia

Suomen-vierailun aikana on erilaisia mahdollisuuksia tutustua Kelseyn ajatteluun. Ensimmäinen optio on ilmainen webinaari, joka järjestetään torstaina 10.2.2022 klo 14.00-16.30. Pääteema on ilmastoviestintä ja tunteet, mutta webinaarissa käsitellään monin tavoin myös ympäristökasvatusta. Mukana on suomalaisia ympäristöviestijöitä ja tutkijoita eri aloilta: Hanna Nikkanen, Mikko Pelttari, Elisa Aaltola, Toni Lahtinen ja Mari Pienimäki. Lisätiedot ja ilmoittautumislinkki löytyy ILVIES:n sivuilta. Toivotaan, että koronatilanne mahdollistaisi myös live-kohtaamisia residenssijakson loppupuolella.

Kirjoittaja Panu Pihkala toimii monitieteisenä ympäristötutkijana Helsingin yliopistossa ja on kirjoittanut paljon ympäristökasvatuksesta sekä tunteista. Hän on myös ILVIES-järjestön hallituksen jäsen.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...