Maria Huhmarniemi

Olen rovaniemeläinen kuvataiteilija, taiteilija-tutkija ja kuvataideopettaja. Olen työskennellyt yliopistonlehtorina Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa kuvataidekasvatuksen koulutusohjelmassa vuodesta 2002 lähtien. Työssäni olen osallistunut moniin taiteeseen, aluekehitykseen ja hyvinvointiin liittyviin yhteistyöprojekteihin Lapissa ja Barentsin alueella. Monet niistä ovat sivunneet luonto- ja ympäristökasvatusta muun muassa tuli- ja talvitaiteen kontekstissa. Olen myös toimittanut useita aihetta käsitteleviä julkaisuja ja oppimateriaaleja. Vuonna 2015 osallistuin Oulun yliopiston, Lapin yliopiston ja Kuusamo-opiston hankkeeseen, jossa suunnittelimme ympäristökasvatuskeskusta Pohjois-Suomeen.

Olen väitellyt taiteen tohtoriksi aiheenani taiteilijan osallistuminen ympäristökonflikteja käsitteleviin keskusteluihin. Väitöskirjani Marjamatkoilla ja kotipalkisilla julkaisiin vuonna 2016. Tutkimukseni oli taideperustainen toimintatutkimus, joka koostui näyttelyistä ja tutkimusartikkeleista.

Kuvataitelijana teen muun muassa tutkimusperustaista installaatiotaidetta sekä yhteisö- ja ympäristötaidetta. Teoksissani käsittelen usein ympäristökysymyksiä, kuten ympäristövastuullisuutta ja luontosuhdetta.

Avainsanat: taide, taidekasvatus​, kestävä kehitys, kulttuurisensitiivisyys, kulttuurisesti kestävä kehitys

AMMATTI / POSITIO

Yliopistonlehtori

TAUSTAORGANISAATIO

Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta

KOULUTUS

TaT

ROOLI SIRENESSÄ

Jäsen

maria.huhmarniemi(at)ulapland.fi

JULKAISUJA
  • Huhmarniemi, M. (2018). Metsäleikkejä kestävään kehitykseen. Teoksessa Granö, P.,  Hiltunen, M. & Jokela, T. (toim.), Suhteessa maailmaan, 108–13). Rovaniemi: Lapin yliopistokustannus.
  • Huhmarniemi, M. & Hiltunen, M. (2018). YTYä esi- ja alkuopetukseen – toimintamalleja ympäristö- ja yhteisötaiteeseen. Teoksessa Rusanen, S., Kuusela, M., Rintakorpi, K. & Torkki, K. (toim.) Mun kuvista kulttuuriin: Kuvataidetta esi- ja alkuopetukseen, 109–130. Helsinki: Lasten keskus.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...