10
loka

Lasten Agenda 2030

Markus Hilander

 

”Maapallo planeetta pyörii vaan

Akselinsa ympäri lal lal laa

On maapallo rakas kotimme tää

Me susta tahdomme välittää!”

 

Kaipaatko vinkkejä kestävyyskasvatuksen toteuttamiseen varhaiskasvatuksessa? Siinä tapauksessa saanko esitellä: Täältä tulevat Palloässät!

Palloässät on varhaiskasvatusikäisille suunnattu materiaali, joka käsittelee kansainvälisiä kestävän kehityksen tavoitteita. Sivustoon pääset tästä: www.kierratyskeskus.fi/palloassat. Materiaaliin kuuluu myös lapsille suunnattu peliportaali, jota lapset voivat käyttää itsenäisesti. Portaali on ladattavissa Android-puhelimiin Googlen Play Storesta nimellä Palloässät.

Mutta keitä Palloässät ovat? He ovat sankariryhmä, joka koostuu Kierrätyskeskuksen maskottieläinhahmoista: Lennu Liito-orava ja Kaarlo Karhu edustavat metsien asukkaita, Ville Varis ilmojen ja kaupunkien asukkaita, Sara Simpukka vesistöjen eliöitä sekä Kiira Kimalainen ja Kosti Kompostimato maaperän asukkaita, toinen maan pinnalla ja toinen mullan alla. Kukin heistä on omistautunut edistämään erityisesti yhden kehitystavoitteen mukaisia asioita, mutta hahmot tekevät myös yhteistyötä toistensa kanssa.

Palloässät tutustuttavat lapset leikin, tarinoiden, laulujen, videoiden, pelien ja sankaritehtävien kautta hyvän tekemisen maailmaan ja inspiroivat lapsia ryhtymään itsekin Palloässä-sankariksi. Sivuston tehtävien avulla päiväkodissa voidaan perustaa oma sankariryhmä!

Samalla sivusto tukee varhaiskasvattajien työtä antamalla vinkkejä siihen, miten varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa mainittua kestävää kehitystä voidaan toteuttaa yhdessä lasten kanssa. Kyseisessä dokumentissa todetaan, että päiväkodin ”kaikessa toiminnassa huomioidaan ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti kestävän elämäntavan välttämättömyys”.

Palloässät-materiaali linkittyy myös varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden Tutkin ja toimin ympäristössäni -oppimisen alueeseen. Esimerkiksi vedenalainen elämä -osiossa (tavoite 14) inspiroidutaan vesiympäristön tutkimiseen. Maanpäällinen elämä -osiossa (tavoite 15) ohjataan puolestaan perustamaan matokompostori, jonka avulla lapset voivat tutkia maatumista ja aineen kiertokulkua maapallolla. Tutkimusten mukaan tällaisella toiminnalla varhaiskasvatuksessa on suuri merkitys sille, miten luonnon kiertokulkuja ymmärretään myöhemmillä luokka-asteilla.

Kansainväliset kestävän kehityksen tavoitteet astuivat voimaan vuoden 2016 alussa. Tätä YK:n kehitysohjelmaa kutsutaan nimellä Agenda 2030. Päätavoitteita on yhteensä 17 ja ne ohjaavat kehitystä maailmanlaajuisesti vuoteen 2030 asti. Palloässät-sivusto eli Lasten Agenda 2030 kattaa tavoitteet 12–17.

Kuhunkin kehitystavoitteeseen liittyen Palloässät-sivustolta löytyy muun muassa:

  • Eläinhahmon kertoma ja aiheeseen johdatteleva tarina, joka voidaan lukea yhdessä
  • Laulu (tämän kirjoituksen alun maapallolaulun lyriikat ja kappaleen löydät ilmastotekojen eli tavoitteen 13 yhteydestä)
  • Askarteluvideo
  • Tulostettavia puuha- ja väritystehtäviä
  • Lukuvinkkejä
  • Ideoita aiheen käsittelyyn päiväkodissa

Palloässien materiaalit ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Voit poimia käyttöösi yksittäisiä ideoita tai toteuttaa materiaalin avulla esimerkiksi vuoden mittaisen seikkailun eri teemoineen ja sankaritehtävineen. Sivuston ja sen materiaalit on tuottanut Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy yhteistyössä lukuisten eri tahojen kanssa.

Markus Hilander on ympäristökasvatuksen yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa

 

Piirros: Kristiina Misikangas, muokkaus: Minna Järvisalo

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...