07
helmi

Erilaista tiedeviestintää ja kestävyyskasvatukseen osallistumista: tutkijat mukana ideoimassa Menneen talven lumet -näyttelyä

Petteri Muukkonen

Kestävyyskasvatusta tapahtuu useilla rintamilla, erilaisissa oppimisympäristöissä ja multimodaalisesti. Tässä blogikirjoituksessa kerron kuinka meidän maantieteilijöistä (HY) ja liikunnan  yhteiskuntatieteilijöistä koostuvalle tutkimisryhmämmelle tarjoutui mahdollisuus osallistua Urheilumuse TAHDON ”Menneen talven lumet” -näyttelyn ideointiin.Museot ovat yksi monista kasvatukseen osallistuvista toimijoista yhteiskunnassa. Tällä kertaa Urheilumuseo TAHTO oli ottanut teemanäyttelynsä ajatukseksi urheilun ja liikunnan moninaisen ja monisyisen aseman ympäristömuutoksien uhrina, aiheuttajana ja aktiivisena toimijana. Tämä kuulostaa jakomielitautiselta, ja siltä tutkijasta näyttelyssä välillä tuntuikin. Heräsi kysymys, että kenen perspetiivista nyt katsotaan ja kenen saappaisiin (tai hiihtomonoihin) kulloinkin oli tarkoitus astua. Toisaalta moninäkökulmaisuus oli myös viihdyttävää näyttelyssä.

Yhteiskunnallisen vaikuttamisen kanavia on erilaisia, ja uudet ideat ja yhteistyöt tuovat tutkijan työhön uusia tuuli ja uusia näkökulmia. Kun YLLI-hankkeemme (Yhdenvertainen liikunnallinen lähiö) kiinnosti Urheilumuseo TAHDON henkilökuntaa, pääsimme jakamaan osaamistamme ja auttamaan heitä näyttelyn “Menneen talven lumet” suunnittelussa. Näimme tämän hyvänä mahdollisuutena tuoda esiin viimeisimpiä tutkimustuloksia ihmisten liikkumiseen ja hyvinvointii sekä planeettamme hyvinvointii liittyen. Mielestämme on tärkeää välittää viestiä niin päättäjille kuin nuorille, että ihmisen terveys ja hyvinvointi sekä planeettamme hyvinvointi kietoutuvat toisiinsa ja edistävät yhdessä toisiaan – ja toisaalta, jos voivat huonosti, niin voivat huonosti yhdessä. Lisäksi näimme museoiden – kuten esimerkiksi URheilumusea TAHDON – tärkeän roolin kertoa viestiä eteenpäin. Lopulta oli jännä nähdä mitä viestimistämme asioista ja näkemyksistä lopulta päätyi näyttelyyn asti.

Keväällä 2022 Urheilumuseo TAHDON henkilökunta otti yhteyttä meihin YLLI-hankkeen tutkijoihin ja pääsimme ideoimaan heidän tulevaa näyttelyään heidän kanssaan ja kertomaan heille uusimpia tuloksiamme YLLI-hankkeesta sekä muista tutkimuksista, joita on tehty Helsingin yliopiston Digital Geography Lab:ssä. Urheilumuseo TAHDOSSA oli suunnitteilla uusi näyttely Menneen talven lumet siitä miten ympäristömuutokset (mm. ilmastonmuutos) vaikuttaa urheiluun ja liikkumiseen sekä niiden edellytyksiin – ja päin vastoin millaisia ympäristövaikutuksia (voimistajina ja hillitsijöinä) urheilulla ja liikunnalla sekä eri tahojen toimilla on. Keskeisiä teemoja TAHDON erikoisnäyttelyssä on, että ilmastonmuutoksen myötä heikkenevät ja harvinaistuvat hyvät talviliikuntaolosuhteet vaikuttavat suomalaiseen liikkumiskulttuuriin ja huippu-urheulun edellytyksiin. Ja toisaalta liikunnalla ja urheilulla on omat ympäristöjälkensä. Näihin teemoihin meillä YLLI-hankkeen tutkijoilla oli paljon kerrottavaa.

Myöhemmin näyttelyn auettua loppusyksystä 2022 me YLLI-hankkeen tutkijat pääsimme vierailemaan näyttelyssä, jonka ideointiin olimme antaneet oman panoksemme. Oli mielenkiintoista ja hauskaa nähdä näyttelyssä asioita, faktoja, ideita ja näytteilleasetteluita, joista tunnisti tuttuja elementtejä ja jopa tuttuja aineistoja. Todella hauska piristys tutkijan työssä kokea tällainen itsellemme uusi tapa jakaa tutkimustietoa eteenpäin ja näin auttaa kehittämään ihmisten kestävyysosaamista ja levittämään ympäristötietoisuutta. Tiedeviestintää ja vaikuttamista tuleekin tehdä monikanavaisesti, jotta viesti tutkimustuloksista välittää laajemman kohderyhmän ja jotta osaamisen kasvu yhteiskunnassa olisi merkityksellisempää.

Näyttely “Menneen talven lumet” esillä TAHDOSSA 25.11.2022–27.8.2023 Menneen talven lumet esillä TAHDOSSA 25.11.2022–27.8.2023

Kaupunkipyörä eli alepafillari odottamassa museovieraita pyöräajelulle.  Taustalla tutkija Elias Willbergin (HY, DGL) laatima kartta kaupunkipyörien GPS-reiteistä. (Kuva: Petteri Muukkonen)

 

Urheilumuseo Tahto oli teettänyt omia selvityksiään liikuntaharrastusten aiheuttamasta autoilusta ja liikennemääristä. (Kuva: Petteri Muukkonen)

 

Maantieteilijän mieltä ja silmää hiveli kaunis dronevideo pohjoisesta. (Kuva: Petteri Muukkonen)

 

Purjehduskilpailusimulaattori pyöränpumppujen avulla. Testaamassa tutkijat Marisofia Nurmi (vas.), Emil Ehnström (kesk.) ja Lotta salmi (oik.). (Kuva: Petteri Muukkonen)

Liikuntahallit – varsinkin jääurheilu ja uinti – vaativat energiaa. Ja vitriinissä roikkuu huippu-uimari Jani Sievisen ensimmäiset verkkarit. (Kuva: Petteri Muukkonen)

 

Jotta yhteiskunnassa tapahtuisi kestävyysmurros, tarvitaan myös aktiivisia kansalaisia ajamaan muutosta ja nostamaan tärkeät asiat keskusteluun. (Kuva: Petteri Muukkonen)

 

Urheilu- ja liikuntajärjestöt ja -seurat voivat ohjata kansalaisten arvoja ja valintoja. Siksi ne ovat tärkeä toimijataho, kun halutaan edistää ihmisten tietoisuutta kestävyydestä ja ympäristöteoista. (Kuva: Petteri Muukkonen)

 

YLLI-hanketta (Yhdenvertainen liikunnallinen lähiö) on rahoittanut Lähiöohjelma 2020-2022.

Tämä kirjoitus on julkaistu aiemmin YLLI-hankkeen blogissa 26.1.2023 sekä Digital Geography Labin blogissa 26.1.2023.

Kirjoittaja Petteri Muukkonen toimii yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa ja hän johtaa hyvinvoinnin ja opetukseen keskittyvää tutkimusryhmäänsä Geography of Well-being and Education.

 

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...